La 37 de ani, viaţa lui Victor Hănescu, ultimul jucător de tenis din România care a reuşit să câştige un turneu în circuitul ATP (Gstaad 2008), e legată în continuare de sportul care i-a dat totul. Nu mai schimbă avioanele şi hotelurile pentru a participa la cele mai importante competiţii din lume, dar o face din rolul de antrenor şi conducător al „Academiei Victor Hănescu”, un proiect care-şi propune să-i ajute pe tinerii şi talentaţii jucători români de tenis.

Iar între două zboruri, fostul sfertfinalist de la Roland Garros şi ocupant al poziţiei a 26-a în ierarhia mondială a acceptat dialogul cu ProSport. Care sunt marile diferenţe între Roma şi Madrid? Ce trebuie să facă Simona pentru a câştiga la Roland Garros? Dar Marius Copil pentru o performanţă bună la Paris? Îl bate cineva pe Rafa? Răspunsurile venite de la înălţimea celor 198 de centimetri şi din experienţa acumulată într-un deceniu şi jumătate la nivel înalt le aflăm din rândurile de mai jos.

ProSport: Victor, e Simona prima favorită la Roland Garros, aşa cum spun casele de pariuri?
Victor Hănescu: E greu să spunem dacă e favorită, dar are şanse foarte mari. Are un joc foarte bun pe zgură, are calităţile necesare pentru a face faţă şi a câştiga un turneu de Mare Şlem. După cum vedem în ultima perioadă, rezultatele sunt destul de oscilante. Sunt momente bune şi mai puţin bune şi nu ştiu dacă asta îi dă o încredere foarte mare înainte de Roland Garros. Dar, dacă îşi găseşte forma şi ritmul, va fi foarte periculoasă.

Care e cea mai bună armă a Simonei pe zgură?
Deplasarea şi tehnica ei de lovire. Are o deplasare foarte bună, are un joc complet, în care variază şi ştie să se apere bine. Ştie să pună scurte, e foarte mobilă. Cam astea ar fi armele ei pe zgură.

Cu ce jucător din circuitul ATP ai asemăna-o?
Poate că e genul lui David Ferrer. Foarte robustă, foarte puternică de pe linia de fund, unde se mişcă şi contrează foarte bine. Dar, în acelaşi timp, are şi aceste momente de sclipire, de fineţe, care nu se văd la alte jucătoare.
David Ferrer (foto) e jucătorul din circuitul ATP de care Simona se apropie cel mai mult ca joc. Fost finalist la Roland Garros, ibericul a stat multă vreme în top 5 ATP graţie determinării şi capacităţii de a lovi la fel de pe ambele părţi. Asemănarea fizică cu Halep? David are doar 1.75m, o înălţime mult sub media circuitului.

Pliskova a învins-o clar la Madrid. Ce trebuie să facă împotriva jucătoarelor care „bubuie” mingea şi caută liniile?
E clar că terenul de la Madrid a avantajat-o pe Pliskova. E rapid, e altitudine şi se joacă rapid, în condiţii care sunt bune pentru Pliskova. Probabil că ar fi trebuit să stea cât mai aproape de linia de fund, să încerce să contreze. Trebuie să variezi foarte mult jocul contra unui adversar care vine şi loveşte puternic. Să dai mingi înalte, slice, mingi joase şi să nu-l laşi să lovească din zona de confort.

„Suprafaţa de la Roma se apropie de cea de la Roland Garros”

Într-o perioadă în care sunt mai multe jucătoare de valoare apropiate în elită de ce ai nevoie pentru a face diferenţa?
Cred că partea mentală contează foarte mult. Cum gestionezi toată presiunea, cum gestionezi emoţiile şi încrederea, pentru că tenisul e acolo pentru toate fetele. Gestiunea asta a jocului, a presiunii şi a tot ce înseamnă tenisul pe lângă…Asta e partea cea mai grea şi acolo se vede diferenţa! Aşa a putut Serena să stea atât de mult timp în fruntea clasamentului. Acum nu este nimeni care să fie atât de solid, să joace constant săptămână de săptămână şi să domine clasamentul. Apar aceste fluctuaţii de formă, de meciuri bune, e o chestie generală. Un lider mondial trebuie să fie mai constant.

Care e diferenţa dintre Madrid şi Roma?
Sunt turnee total diferite. Ca joc, la felul în care circulă mingea. La Madrid e foarte rapid, mingea merge rapid prin aer. La Roma e mai lent, e o zgură care-ţi dă mai mult timp. Madridul e mai mult un teren de hard, iar Roma un teren de zgură, unde trebuie să construieşti şi raliurile sunt mai lungi.

A fost Simona avantajată de suprafaţa de la Roma?
Da! Cred că este o suprafaţă care se apropie mai mult de Roland Garros. După părerea mea, Roland Garros e între Roma şi Madrid ca suprafaţă de joc, dar cred că baza, ca joc, ţi-o faci la Roma. Sunt convins că suprafaţa de la Paris o va avantaja pe Simona.
Simona s-a împrietenit rapid cu suprafaţa lentă de la Roma. A câştigat în 59 de minute cu Naomi Osaka, 6-1, 6-0, a profitat de abandonul lui Madison Keys, a învins-o rapid pe Caroline Garcia şi a supravieţuit într-un meci maraton cu Şarapova, dar a cedat, în finală, în faţa Elinei Svitolina.

Ce-i trebuie Simonei pentru a câştiga la Paris?
Trebuie să înceapă bine, să joace bine în prima săptămână, să pornească solid. Din primele meciuri îţi iei încrederea, e bine să începi turneul cu meciuri relativ scurte, să nu te lungeşti şi să treci prin emoţii. Intrând în a doua săptămână, deja îţi găseşti ritmul de joc, te acomodezi cu condiţiile. E mai simplu dacă prima săptămână e mai lejeră.

„Haosul” din tenisul feminin, Rafa Nadal şi sfaturile pentru Marius Copil

Tu ce preferai la turneele de Mare Şlem, o tragere uşoară sau adversari de valoarea ta la început?
Şi că sunt naţionale, şi că e Mare Şlem, primul meci e cel mai important. Dacă ai trecut de el, deja te simţi altfel. Ai mai mult timp să te antrenezi, să te acomodezi cu condiţiile, te simţi mental cumva mulţumit că ai deja o victorie şi de acolo începi să construieşti.

Care crezi că e cel mai mare pericol pentru Simona la Roland Garros?
În jocul feminin e foarte greu să spui ceva clar. Mi se pare că e o chestie de moment, contează cine se simte mai bine în săptămâna respectivă. E clar că ne raportăm la top 10, dar vedem jucătoare din afara topului care vin şi fac rezultate. Sunt exemplele Stephens (n. red – câştigătoarea surprinzătoare de la US Open 2017) şi Ostapenko (n. red – campioana-surpriză de la Roland Garros 2017). Dar trebuie să-ţi faci jocul, să fii prezent acolo şi să tratezi fiecare meci ca pe o finală..

Hai să vorbim puţin şi despre circuitul ATP. Poate să-l bată cineva pe Nadal la Roland Garros?
Nu cred!

De ce? E el la un nivel foarte ridicat sau perioada e una slabă?
Şi perioada e propice, dar el rămâne impresionant. Eu am avut ocazia să joc cu el pe zgură şi ce am simţit cu el, nu am mai simţit cu nimeni în circuit. Îmi dau seama de potenţialul lui şi de valoarea pe care o are pe zgură. Chiar dacă nu joacă la 100%, e foarte periculos.

Ai trecut şi tu prin asta şi trebuie să te întreb. Cât de greu e pentru un jucător cu rever cu o mână să controleze mingea venită de la Nadal pe zgură?
Ştii cum e cu reverul cu o mână? Dacă e un rever bun, nu ai probleme. Dacă tehnica nu e bună, problemele avar. Din punctul meu de vedere, Federer a avut mereu un rever…hai să-i spunem deficitar. De aceea apăreau acele greşeli şi Nadal îl juca mereu pe rever. Ca să ai o şansă trebuie să iei mingea în urcare, să stai aproape de linie şi să ai o mişcare care să-ţi permită să joci un rever puternic, nu doar să liftezi şi să pui mingea în teren.
Rafa Nadal (foto) e regele incontestabil al zgurii şi în 2018. După 50 de seturi câştigate consecuvit, a fos oprit de Dominic Thiem din drumul spre trofeul de la Madrid (7-5, 6-3), dar Parisul e casa lui.

Pe Dominic Thiem l-ai urmărit? Poate fi un rival pentru Nadal pe zgură?
Ar putea, da, dar nu cred că are şanse într-un turneu de Mare Şlem. În meciuri de două seturi din trei îi dau şanse, dar la trei din cinci – nu.

Un sfat pentru Marius Copil la Roland Garros?
Să reducă puţin viteza de pe prima servă. Nu contează forţa, degeaba dai tare. Contează mai mult plasamentul, viteza, unghiurile şi ar putea să folosească mai mult aceste efecte. Dacă loveşti tare şi plat, îi dai adversarului mai multe şanse să returneze mai uşor.

Marius a tot insistat pe zgură. Vezi un progres la el?
A progresat şi pe zgură, stă mai mult în joc faţă de acum câţiva ani, când greşea foarte repede. La cum arată stilul lui de joc, cred că pe hard are mai multe şanse să facă performanţe bune.