Incredibil ce poate sa faca acest presedinte al Romaniei Klaus Iohannis (foto). In loc sa isi exercite rolul de mediator si sa faca apel la calm si echilibru, Iohannis toarna gaz pe foc intr-o tara cuprinsa de ura si tensiune. Disperat sa aiba din nou Guvernul sau, dar incapabil sa inalture coalitia PSD-ALDE prin joc politic, Iohannis incita oamenii sa iasa in strada.

Iohannis si-a anuntat, sambata 23 iunie 2018, candidatura la un nou mandat de presedinte al Romaniei, culmea la doar doua zile de la condamnarea principalului sau dusman, liderul PSD Liviu Dragnea, despre care a afirmat ca ar trebui sa dispara din politica. Mult mai grav ni se pare insa altceva.

Si anume mesajul pe care Iohannis l-a transmis public si prin care a incitat la proteste si iesiri in strada. Mai exact, Iohannis a chemat oamenii sa iasa in strada in cazul in care Guvernul Romaniei va da Ordonanta de Urgenta pentru adoptarea modificarilor la Codul penal. Asta desi este dreptul unui Guvern de a face acest lucru, iar Iohannis nu s-a aratat deloc intrigat si nici nu a chemat lumea la protest cand Guvernul Ciolos a schimbat in miez de noapte cam 150 de articole din Codul penal si Codul de procedura penala, si nici cand acelasi Guvern Ciolos a transformat SRI in organ de cercetare penala, asemenea Directiei VI a Securitatii.

Ceea ce a facut Iohannis este inadmisibil, in opinia noastra, un presedinte de tara trebuind sa fie primul care sa indemne la calm si la echilibru. Iar razboiul politic sa il poarte doar cu arme politice, nu cu actiuni ale bandelor #rezist.

Pe de alta parte, presedintele Romaniei, oricare ar fi el, are obligatia de a fi primul care respecta legea si Constitutia. Asa cum ar trebui, spre exemplu, sa respecte Klaus Iohannis Decizia CCR care il obliga sa o revoce din functie pe sefa DNA Laura Kovesi.

Iata declaratiile facute de Klaus Iohannis:

In continuare sunt de parere ca ar trebui sa se retraga de tot din politica. Dupa a doua condamare ar trebui ca Dragnea sa dispara pur si simplu din viata politica. Asa s-ar intampla in absolut orice tara, chiar cu o democratie incipienta, din lume. Ca la noi nu se intampla are doua aspecte – ca Dragnea nu se retrage, nu se retrage. Asa gandeste el. Insa partea care mi se pare ca este inca un pic mai grava este ca PSD nu-si da seama ca trebuie sa il trimita pe Dragnea acasa, ca practic, acum, suntem in faza total nepotrivita si nefericita in care un partid intreg si cel mai mare partid din Romania se constituie intr-un grup de presiune sau grup de lobby pentru un infractor. In politica nu trebuie sa astepti pana la ultima condamnare. Orice persoana poate sa fie considerata nevinovata in sens juridic, dar in politica e nevoie de oameni curatiCum vrea un infractor condamnat de doua ori sa fie un exemplu? Politica e despre moralitate. Cum sa conduca un om care e condamnat in doua dosare penale? Ce credibilitate sa mai aiba Romania in asemenea circumstante? S-a lucrat mult in ultimii 30 de ani sa ajungem in rand cu lumea si am ajuns in rand cu lumea. Cu acest comportament irational, Romania isi pierde respectul pe care il castigase greu si in Europa si in lume.

Posibilitatea necontrolata de a da OUG pe timpul vacantei parlamentare e o mare problema. Acest sistem e contraproductiv si pericolul e ca Guvernul poate da OUG fara sa fie constitutional, presedintele nu poate verifica constitutionalitatea. Cred ca trebuie sa tragem linie si sa terminam cu acest sistem de OUG. Aproape toate guvernele le-au folosit, cu precadere in vacanta de vara. Societatea civila trebuie sa fie alerta si dacă apar OUG care nu ar trebui sa existe, cum a fost OUG 13, sa protestam cu toată fermitatea impotriva acestei chestiuni. (…)

Azi e inca saptamana in care citim, parca asa m-am exprimat. Vorbim saptamana viitoare despre Kovesi. Motiunea de cenzura ar fi bine sa treaca, presedintele nu poate interveni decat sa spuna ca ar fi bine sa treaca”.

Autor: Bogdan GALCA