România, cea mai mică masă salarială din UE. Toţi angajatorii au plătit anul trecut salarii de 67 de miliarde de euro, reprezentând 37% din PIB

România are în continuare una dintre cele mai mici mase salariale din rândul statelor Uniunii Europene, în ciuda faptului că angajații români au avut parte de majorări salariale semnificative în ultimii ani.

Peste 250.000 de bucuresteni, navetisti si expati descind din mijloacele de transport in fiecare zi lucratoare a saptamanii, pe fosta platforma industriala din Pipera. Vechile cladiri ale intreprinderilor ce furnizau periferice si calculatoare inainte de 1990 au disparut, in locul lor fiind construite cladiri cu zeci de mii de metri patrati de spatii de birouri ce au devenit, in ultimii 10 ani, sediul mai multor companii multinationale._Bucuresti, vineri 23 Iunie 2017. MARIAN ILIE/MEDIAFAX FOTO

În 2017, potrivit datelor publicate de Eurostat, masa salarială din România (formată din totalitatea salariilor din economie şi a taxelor şi contribuţiilor aferente acestora) a ajuns la 35,8% din PIB, în creştere uşoară faţă de nivelul de 34% din PIB din 2016, dar la un nivel mai redus decât în 2008, când a fost de 36,5% din PIB.

La nivelul statelor UE, masa salarială reprezintă 47% din PIB în 2017. Cum poate recupera România acest decalaj?

„O parte dintre măsurile care să conducă la creşterea masei salariale au început să fie luate, iar câtă vreme guvernul a lansat un plan de creştere a salariului minim cu un calendar bine stabilit, acest lucru nu dă nicio şansă opoziţiei de a alege altă cale. Salariile mici reprezintă un atu competitiv pentru ţările din Est, însă atâta vreme cât ele rămân mici, economia nu se poate ridica, iar un alt efect este plecarea oamenilor din ţară“, a explicat Adrian Porfir, manager pe Europa de Sud-Est în cadrul Joris Ide, companie care controleză producătorul de materiale de construcţii Megaprofil din Buziaş (judeţul Timiş). El a adăugat că majorările de salarii pentru medici reprezintă un pas hotărât în acest sens.