Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat miercuri seară la Antena 3 că hotărârea Curții Constituționale a României este „un început de revenire spre normalitate”.

„Am așteptat-o cu interes, cu preocupare, firesc – și vă rog să mă înțelegeți. Dar, pe fond, ce am scris acolo, ce am susținut la Curte este în deplin acord cu convingerea mea profesională din domeniu dreptului constituțional și, zic eu și astăzi, este în deplin acord cu exigențele consituționale.

În același timp, profesional vorbind, am primit-o ca pe o revenire sau un început de revenire spre normalitate”, a comentat Toader la „Sinteza zilei”.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, miercuri, într-o postare pe pagina sa de Facebook, a comentat decizia dată de CCR în privința cererii de revocare a Laurei Codruța Kovesi.

Concret, Toader susține că decizia Curții Constituționale demonstrează că procurorii se află sub autoritatea ministrului Justiției, menționând că Președintele României nu este abilitat să evalueze competențele profesionale ale procurorilor care dețin rang înalt.

Redăm mesajul integral al lui Tudorel Toader:

„Decizia CCR valorifică principiul constituţional potrivit căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului justiţiei.
Preşedintele României nu are nici o abilitare legală pentru evaluarea competenţelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt, spre deosebire de ministrul justiţiei care are astfel de competenţe, stabilite atât la nivel constituţional cât şi la nivel infraconstituţional”.