Petre Cozma, tatăl regretatului handbalist Marian Cozma, continuă lupta de la distanță cu autoritățile maghiare și cu ucigașii fiului său, care sunt în libertate, la mai puțin de 10 ani de la comiterea crimei.

Instanța a stabilit că familia fostului handbalist trebuie să primească 650.000 de dolari, dar nu s-a achitat niciun ban din acea sumă. Mai mult, vinovații sunt eliberați pe rând din închisoare.

Raffael Sandor, individul despre care instanța a stabilit că l-a înjunghiat mortal pe Cozma, şi Nemeth Gyozo sunt ultimii rămași după gratii din dosarul din 2009. Inițial, primiseră închisoare pe viață, dar pedeapsa le-a fost redusă la 18 ani. În libertate se mai află și 3 complici care au fost condamnați în acest caz: Csaba Bihari (4 ani de închisoare), Gergely Peterne (3 ani de închisoare) și Antalik Laszlo (2 ani și 8 luni închisoare).

Sztojka Ivan a fost ultimul eliberat, după 5 ani de detenție, cu 4 ani mai devreme decât ar fi trebuit. Asta, după ce pedeapsa inițială, de 20 de ani, i-a fost redusă la 9, în cele din urmă. După ce a părăsit penitenciarul acesta a petrecut pe cinste, s-a afișat într-o mașină de lux și are planuri serioase de însurătoare.

„Am impresia că statul maghiar încurajează acești ucigași să mai facă o crimă! Altfel nu-mi explic! Doi dintre cei care au băgat cuțitul în Marian sunt încă în pușcărie, dar se coace și eliberarea lor. Mi-e teamă de faptul că îi va elibera și p-ăilalți! Cu toate problemele mele, că am făcut patru infarcte, cu toate că nu am bani, doar pensia de invaliditate de 800 de lei și ce am mai apucat să strâng; din puținul ăsta, fac eforturi să reușesc să mă duc în Ungaria, peste ei! Criminali, stat maghiar, justiție… Peste toți, ce-o fi!

Eu n-am ce să pun pe masă, ei au case, mașini, fac petreceri. Au bani și cumpără tot! Ca-n România! Că tot după România au schimbat legea în mod favorabil pentru nenorociți! A fost cazul acela al baschetbalistului ucis, vinovații au luat doar vreo 5 ani de pușcărie, a doua zi, și maghiarii, gata, au dat toleranță față de criminalii care mi-au ucis copilul”, a spus Petre Cozma, potrivit Libertatea.

„Criminalii care nu sunt liberi își văd familiile, femeile, eu văd doar mormântul rece al lui Marian. Ei sunt în viață, Marian nu mai e! Dreptatea era scaunul electric sau un glonț în cap!”, a adăugat Petre Cozma.

„Nici de la Veszprem nu mă mai ajută nimeni, că nu mai e aproape nimeni din cei care erau acolo pe vremea lui Marian. Doar stomatologul și Laszlo Nagy, marea vedetă a echipei, că s-a întors acasă, a mai răspuns la telefon”, a mai spus tatăl regretatului handbalist Marian Cozma.